Inhoud:
Home
Even voorstellen.
Woord vooraf
Wat is Western Riding?
De geschiedenis.
De verschillende stijlen.
Paardenrassen.
De wedstrijdonderdelen.

Western-harnachement.

Wetenswaardigheden.

Naar de foto's.

Agenda.

Links en advertenties

Onze hond Chamook

 

Gastenboek

If you don't sign then....

 

  

Bezoekersteller

 

 

Paardenrassen.

Beschrijving van paardenrassen voor de Westernsport.
 
Hieronder volgt een beschrijving van paardenrassen die veel voor westernrijden worden gebruikt.
 
De oorsprong van de Noord-Amerikaanse rassen ligt rond 1700, hoewel de meeste rassen die we nu kennen hun oorsprong, vreemd genoeg pas na 1900 hebben. Om snel te kunnen sprinten, stoppen en wenden, heb je een compact paard nodig, dat echter sterk genoeg moet zijn om een man/vrouw te kunnen dragen.
 
Tot het einde van de 19e eeuw gebruikten de cowboys veelal Mustangs en Stockhorses (Quarter en Paint moesten nog 'geboren' worden), meestal 'per jaar' om zodoende te voorkomen dat zo'n paardje zou bezwijken onder zijn zware dagtaak. De Mustangs stammen rechtstreeks af van de Spaanse volbloed paarden en Stockhorses waren eigenlijk een versmelting van Mustang en Engelse volbloed, maar gericht op het principe van 'genoeg bloed voor de pit' maar 'weinig bloed voor de zenuwen'.
Want de tot dan toe bekende volbloed rassen waren veelal te zenuwachtig om het ene moment in volle galop achter een koe aan te schieten en het volgende moment rustig te blijven staan terwijl de ruiter op de grond aan het werk was.
 
Hoewel je vele verschillende rassen ziet starten in de diverse western disciplines, zijn de winnaars toch vaak paarden, waarvan de recente ontwikkelingen voor een belangrijk deel in Noord-Amerika liggen. Hoe je het ook bekijkt, één ding is zeker; voor de westernstijl binnen de bekende western disciplines zijn korte compacte paarden beter geschikt dan de meeste grotere Europese rassen. Derhalve zijn voor vele westernruiters de 'Noord Amerikaanse' rassen het ultimo voor de western ruiterij. Maar ook de Arabische volbloed, de Haflinger of de compacte paardenrassen uit Oost Europa doen het erg goed als western paard.

  

Klik op betreffende foto voor rasbeschrijving

De Quarter Horse. Paint. Appaloosa.

Quarter Horse

Paint

Appaloosa

Pinto. Arabier. Palomino.

Pinto

Arabier

Palomino