Paint.

Paint Horse.

En van de punten waar de AQHA regels onverbiddelijk in zijn, zijn de kleurenpatronen. Hoewel het niet te doen is hier alle regels m.b.t. sokken, blessen, sterren, etc. uit de doeken te doen, accepteert de AQHA geen paarden met te veel kleur(patronen). Fokkers en bezitters van Quarters met voorliefde voor kleurpatronen, kregen derhalve hun paarden niet geregistreerd bij de AQHA.Paint.

Paint Horses zijn dus hetzelfde ras als de QHs, met het grote verschil dat de Paint kleurpatronen van tenminste 2, vaak 3 kleuren heeft. Bij de fok van Paints is kleur een belangrijk punt. Helaas komt het nog wel eens voor dat een Paint Horse een veulen krijgt zonder kleur. Betreft het een hengst, kan deze terug gezet worden in het stamboek van de QH (AQHA) onder voorwaarde dat deze hengst wordt gecastreerd. De reden van deze actie is vaak, dat men zodoende aan AQHA wedstrijden kan meedoen. Een QH met teveel kleur wordt altijd in het Paint stamboek opgenomen: deze QHs worden ook wel drop-outs genoemd.

Een Paint Horse is dus een bonte Quarter Horse en kan verdeeld worden in twee kleurtekeningen, namelijk Overo en Tobiano. Bij Overo loopt de witte tekening vanaf de buik omhoog en bij Tobiano loopt de witte tekening vanaf de rug naar beneden. De vlekken van een Paint Horse werden vroeger door de Indianen zeer gewaardeerd vanwege de natuurlijke camouflage die ze vormen. Een Paint Horse kan blauwe ogen hebben.

Een Paint Horse is geen Pinto. 

Een Pinto is een bont paard van ieder willekeurig ras.

Dancer

 

 

 

Terug naar "Paardenrassen."