Western Riding is geen Rodeo

                                               

.....of andersom: Rodeo is geen Western Riding. In het jaar 2000 werd er in een stad in Midden-Nederland een Western Riding demonstratie georganiseerd. En van de onderdelen daarvan was het zogenaamde Working Cowhorse. Hierbij rijdt een ruiter achter een kalf aan, om het zo te dwingen in een 'acht' te gaan lopen. Het paard waarop de ruiter zit loopt net iets sneller dan het kalf, dat zo als het ware wordt 'bestuurd'. Er komt geen lasso bij te pas. Het paard en het kalf mogen elkaar niet raken. En er is al helemaal geen contact tussen de ruiter en het kalf. Om het evenement aan te kondigen, stond er in de plaatselijke krant een actiefoto van Working Cowhorse, met daarop een paard, een ruiter en een kalf. Tot zover niets aan de hand.

Waarom dan toch aandacht voor dit voorval? Omdat de plaatselijke afdeling van de Dierenbescherming zich er mee bezig ging houden. Het gemeentebestuur kreeg een brief met het verzoek om de vergunning voor de demonstratie in te trekken. Want er zou sprake zijn van dierenmishandeling. Het kalf zou met een lasso gevangen worden en tegen de grond worden gesmakt. Dat had de schrijfster vaak bij een rodeo gezien. In werkelijkheid bleek de lasso op de foto (zie bijgaande foto hieronder) de loshangende teugel van de ruiter te zijn. De ruiter rijdt hier met een Romal.

De gemeente vroeg natuurlijk direct om opheldering. De organisatie legde uit dat Western Riding, dus ook Working Cowhorse, geen Rodeo is.

Er waren geen problemen meer.