Inhoud:
Home
Even voorstellen.
Woord vooraf
Wat is Western Riding?
De geschiedenis.
De verschillende stijlen.
Paardenrassen.
De wedstrijdonderdelen.

Western-harnachement.

Wetenswaardigheden.

Naar de foto's.

Agenda.

Links en advertenties

Onze hond Chamook

 

Gastenboek

If you don't sign then....

 

  

Bezoekersteller

 

 

Western-harnachement.

 

Uitrusting voor de ruiter.

Voor iemand die recreatief deze sport beoefent en tijdens de trainingen is een goed zittende spijkerbroek en een paar Westernlaarzen voldoende. Naar keuze kan men een chap (een soort leren broek met ritsen aan de zijkant die de benen beschermd) over de spijkerbroek heen dragen.

Als beginnende wedstrijdruiter is een nette spijkerbroek, een paar Westernlaarzen, een nette overhemd/blouse met lange mouwen en een Westernhoed voldoende. In de kleur is men volledig vrij, zolang het maar een net geheel geeft en eventueel kleurt bij de uitrusting voor het paard (vooral bij de pad). Ook bij de kleding geldt naarmate het niveau stijgt, het 'show gehalte' groter wordt. Het is belangrijk dat je zorgt dat je in het oog springt van de jury dus glim en glitter mogen in de bovenkleding van de ruiter aanwezig zijn.

Click to enlarge    Click to enlarge

Show outfit

 

Basisuitrusting voor het paard.

Om aan Western Riding te kunnen beginnen, heb je het volgende nodig:

  • een Western zadel; deze zijn in verschillende soorten, namelijk Reining, Pleasure en Cuttingzadels. Het is van belang dat een zadel goed past op het paard en natuurlijk bij de ruiter.

  • een pad: deze heb je onder het zadel omdat het zadel geen kussens heeft, een pad is dan ook een dikke onderdeken.

  • een hoofdstel: jonge paarden (junior paarden t/m 5 jaar) worden over het algemeen aangereden met een Sidepull. Bij dit bitloos hoofdstel is de neusriem het belangrijkste. Hieraan worden de teugels bevestigd om zijwaarts de richting aan te geven. Daarna kan worden overgeschakeld op een hoofdstel met trensbit (Snaffle). In de leeftijd van 3 t/m 5 jaar kunnen paarden gevoelig zijn in de mond door het wisselen. Men kan tijdens deze periode met een Bosal rijden. Dit is ook een bitloos hoofdstel waarbij de Bosal op neus- en kaakzenuwen drukt. Tot en met 5 jaar worden de paarden (senior paarden vanaf 6 jaar) worden éénhandig gereden op een scharen- of stangbit.

 Trainingzadel

Click to enlarge   Click to enlarge

                                                                                                          

Zadelpad

Click to enlarge

 

Hoofdstellen

Click to enlarge   Click to enlarge   Click to enlarge

 

Bit

 

 

Show-/Wedstrijduitrusting voor het paard.

Op wedstrijden kun je als beginner volstaan met de basisuitrusting mits je maar een verzorgd en goed passend geheel hebt. Naarmate de ruiter vordert en amateur of open start zal zijn/haar uitrusting luxueuzer eruit komen te zien.

Vaak zijn de zadels en hoofdstellen voorzien van zilveren versieringen. Voor sommige disciplines mag ook een borsttuig gebruikt worden wat vaak bijpassend is aan zadel en hoofdstel.

 

                                        Showhoofdstel                                             Showzadel

 

 

Showhoofdstel met Bosal